Gem de pere

PereMmmm….a venit toamna si s-au umplut pietele de fructe parfumate. Moi si zemoase, perele sunt unele dintre fructele mele favorite asa ca le-am ales pentru reteta de astazi.

Ingrediente:

1,5 kg pere
750 g zahar (puteti pune si 1 kg daca va place mai dulce)
1 lamaie
un baton vanilie sau 2 pliculete zahar vanilinat (optional)

Preparare:

1. Perele se spala foarte bine, se taie in jumatati si se curata de cotor si seminte. Puteti indeparta si coaja isa eu prefer sa o las. Coaja contine pectina care este foasrte sanatoasa si un gelifiant natural, va inchega mai bine gemul; iar in cazul perelor este foarte subtire si se va topi la fierbere.

2. Perele curatate se trec prin razatoare. Apoi se aseaza in oala in straturi, un strat de zahar, un strat de pere. Primul si ultiml strat vor fi zahar. Se adauga jumatate de cana de apa.

3. Compozitia se fierbe 3 ore, in functie si de cat de coapte sunt perele, pana cand scade zeama.  Spre final se adauga zeama stoarsa de lamaie si batonul de vanilie, dupa care se mai lasa la fiert cam 10-15 min. Testul cu lingura este clasic: lingura asezata in mijlocul vasului trebuie sa stea in picioare, inseamna ca gemul e suficient de dens.

4. Gemul de aseaza in borcane care se leaga cu celofan. Se inchid apoi cu capace. Se incinge cuptorul dupa care se inchide, se introduc borcanele si se lasa sa stea cca 20 minute. Se scot sise tin 12-24 de ore invelite intr-o patura groasa.

5. Se eticheteaza si se aseaza in camara 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s