Turta dulce

Craciunul a aproape si ce poate fi mai placut in aceasta perioada decat mirosul (si gustul :)) de turta dulce.. Cu siguranta va fi o placere atat sa le pregatiti cat si sa ii bucurati pe cei dragi cu aroma lor specifica iernii. Poate fi destul de migalos sa o preparati, insa depozitata corect turta dulce rezista mai multe zile, pana la 2 saptamani, asa ca o veti avea pe tot parcursul sarbatorilor. Iata mai jos o reteta simpla pentru cca 30-35 de turte mari, sau chiar 100 de turte mai mici, taiate cu formele din comert.

Ingrediente: 

Aluat:

1 kg de faina

500 g zahar

200 g unt sau margarina

1 cana cu apa fierbinte

1 ou

1 ligura bicarbonat si un pliculet de praf de copt

coaja rasa de al 2 lamai (optional)

turta 1Mirodeniile: jumatate de lingurita de cuisoare pisate, cate o lingura de ghimbir praf, scortisoara macinata, nucsoara macinata (daca nu vreti sa fie prea parfumate, puneti mai putin. La cantitatile de mai sus vi se vor parea destul de condimentate cand sunt calde, insa gustul se estompeaza dupa ce se racesc. Eu nu ma zgarcesc cu ele de obicei, farmecul turtei dulci este sa fie cat mai parfumata. Totusi, daca puneti prea mult s-ar putea sa iasa cam “picanta”, asa ca aveti grija.)

1 varf de lingurita de sare

Glazura:

2 oua

200 g zahar pudra

1 pliculet de zahar vanilat

Preparare

Puneti intr-o cratita mai mare (in care se va forma intreaga compozitie) 2 linguri de zahar si lasasi sa se caramelizele. Dupa ce zaharul s-a topit, adaugati apa fierbinte si amestecati pana cand zaharul se topeste si se obtine un sirop.

turta dulce compozitieIntr-un bol amestecati toate mirodeniile apoi turnati-le peste sirop si amestecati. Adaugati restul de zahar si amestecati pana cand se caramelizeaza si se obtine un sirop vascos.  Luati oala de pe foc.

Adaugati 300 de g de faina si amestecati cu mixerul sau cu o spatula pana cand se omogenizeaza, lasati totul la racit. Eu am amestecat cu mixerul si nu au ramas deloc cocoloase.

Intr-un castron amestecati restul de faina cu bicarbonatul, praful de copt si sarea. Turnati totul deasupra compozitiei lasate la racit. Adaugati oul, coaja de lamaie, untul (care se topeste inainte la microunde pana devine lichid). Amestecati totul pana cand se obtine un aluat.

turta dulce aluatTapetati masa cu putina faina si “bateti” aluatul pana cand devine elastic si usor de modelat.

Urmeaza etapa cea mai interesanta. Putem da turtelor orice forma dorim, aici nu exista reguli :).

turta dulce forme

Se tapeteaza cu putin unt fiecare forma si se umple cu aluat pana pe la jumatate – nu trebuie sa fie pline pentru ca oricum vor creste. Alternativ, puteti intinde aluatul la o grosime de 2-3 cm si taia cu formele din tabla, sau pur si simplu il puteti modela cu mana in formele pe care le doriti. Ca sa nu vi se deformeze la copt, modelati-l avand in vedere ca aluatul isi va dubla volumul.

Introduceti tava la cuptorul incins dinainte si lasati la copt pentru 10-15 minute maxim. Este foarte important sa nu lasati aluatul sa se intareasca, el trebuie sa raman putin moale cand il scoateti din cuptor, pentru ca oricum se va intari dupa  ce se raceste.

Lasati turtele la racit. Intre timp vom prepara glazura.

glazura turta dulceSe separa albusul de galbenusile celor 2 oua. Se bat albusurile cu mixerul pana cand se obtine o spuma apoi se adauga zaharul pudra si zaharul vanilat. Se mixeaza in continuare pana se obtine o crema densa dubla in volum fata de spuma simpla. Se adauga 2 linguri de apa fierbinte si se amesteca in continuare inca putin.

turta dulceSe trec turtele prin glazura si se lasa la uscat cca 10 (pana a doua zi) pe hartie de copt ca sa nu se lipeasca de suprafata. De pe hartia de copt se vor dezlipi foarte usor. Se pot orna in diverse moduri, eu am folosit creioane speciale cu glazura pentru decor de la Dr. Oetker, se gasesc in orice supermarket.

turta dulce finalturta dulce final2turta dulce final 2Pentru pastrare trebuiesc tinute in cutii pentru prajituri inchise ermetic sau in pungi. Cu timpul se vor fragezi si vor deveni din ce in ce mai bune, asta daca aveti rabdare si nu le mancati imediat 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s