Gulas de vita

gulasO recenta vizita in Cluj mi-a desteptat o incredibila pofta de gulas. Am zis ca daca aici nu mananc un gulas adevarat atunci unde? (e adevarat ca am mancat si la mama lui). A fost cat pe ce sa incerc unul, nu zic unde, undeva in centru, dar bine ca nu am facut-o ca unguroaicele de langa mine au strambat din nas (si pe buna dreptate) la gulasul cu cartofi si fara pic de galusca ce se servea acolo. Nu stiu eu ungureste dar atat am inteles si eu: “galusko..unde-s galusko”.

Si asa cand am ajuns la mama am dat comanda si am avut parte de un gulas cum nici la Budapesta nu am mancat:

Ingrediente pentru 2 portii sanatoase sau 4 mai de regim:

– 1/2 kg carne de vita – pulpa, muschiulet

– 2 ardei capia rosii

– 4 rosii

-2,3 cepe (daca sunt mari punem numai 2)

– 1 frunza de dafin

– 1 lingura de bulion

– 1 ardei iute daca vreti sa fie mai picant

Pentru galuste:

– 1 ou

– 2-3 linguri de faina

Preparare: 

Taiem carnea cubulete. Se incinge intr-o cratita putin ulei, si se pune carnea la prajit la foc mic, cam 6-7 minute. Se adauga ceapa taiata mai maricica si ardeiul gras taiat maruntel.

Se lasa la foc mic ( e important sa fie focul mic), cam 5 minute. Se adauga apa cat sa acopere totul, o frunza de dafin si sare dupa gust. Se lasa la foc mic 2,5 ore, amestecand din cand in cand si mai adaugand apa daca este nevoie (daca a scazut sosul prea mult). Se curata rosiile de coaja, se taie cubulete si se adauga cam cu o ora inainte sa inchidem focul.

La final se pune o lingura de bulion, apoi ardeiul iute tocat marunt. Se mai lasa 10 minute.

Galustele (foarte importante 🙂 ) – se pot prepara in timp ce fierbe gulasul:

Se pune la fiert apa cu sare (cam 1-1,5 l) (cam cata sare putem cuprinde cu degetele, un praf de sare cum s-ar zice).

Oul impreuna cu o lingura de apa se bate ca pentru omleta, apoi se adauga faina pana se obtine o consistenta ca de smantana.

Cand apa este fierbinte se ia din compozitie cate o lingurita si se pune in apa. Galustele se tin la fiert cam 10 minute. Galustele se pot tine in apa pana fierbe gulasul, daca le terminati mai devreme (nu le scoateti din apa inainte).

Cand gulasul a fiert, se scot galustele cu supiera si de adauga in sos.

Dureaza mai mult dar e simplu de facut si iese o minunatie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s