Pizza pufoasa de iarna

PizzaReteta de azi s-a nascut cam asa. Afara ploua incontinuu de doua zile, bate vantul in asa fel incat nimeni nu s-ar aventura nici macar pana la colt dupa paine. Ce sa mancam totusi? Asa ca am dat o raita prin frigider si a venit instant ideea: pizza cu ce mai avem prin casa :). Ingredientele pentru topping sunt literalmente formate din ce aveam ramas in casa asa ca aici puteti experimenta. Reteta de blat insa ar trebui respectata mot-a-mot daca vreti sa va iasa un blat pufos si bine copt.

Cantitatile sunt pentru 8 portii (2 tavi de pizza – tava normala de prajitura 36×30):

Aluatul:

500 g faina

1 ou

100 ml lapte

150 ml apa

2 linguri de ulei (de masline sau floarea soarelui)

20 g drojdie

1 lingurita de sare

1 lingurita de zahar

Pentru topping (ce mai aveam prin frigider) si in paranteza alternativele:

– 1-2 gogosari

– cam 300 g kaiser (bineinteles puteti pune orice, salam, prosciuto, sau ce mezel mai aveti prin casa)

– 200 g cascaval (sau parmezan, sau pur si simplu branza)

– 2 cepe mai mici

– patrunjel (doar daca va place)

– orice altceva mai poftiti 🙂

Sosul de rosii: 

– 300 g pasta de tomate

– 2-3 linguri apa calduta

– oregano, piper, 1 lingurita de sare, 1-2 lingurite de zahar, paprika sau chili.

Preparare:

Aluat pizzaAmestecam drojdia cu apa calduta, sarea, zaharul si 2 linguri de faina. O lasam la dospit putin, cam 15 minute. In vasul in care am pus faina adaugam oul, laptele si uleiul si le incorporam in faina. Apoi adaugam maiaua (drojdia pregatita ca mai sus) peste faina si amestecam pana obtinem o coca omogena. Daca e prea moale mai adaugati faina. Puteti potrivi cum vreti, in functie de aspect asa incat sa arate ca in imagine. Nu va faceti griji, va iesi perfect, cu greu puteti gresi aici, drojdia isi va face treaba 🙂

Lasam aluatul in vas la dospit, acoperit cu un prosop, daca se poate pe aragaz sau in orice caz intr-un loc caldut, cam 40 de minute. In acest moment puteti aprinde cuptorul iar caldura emanata va fi suficienta cat sa creasca frumos aluatul.

KaiserIntre timp pregatim sosul si toppingul. Taiem marunt ceapa, gogosarul, kaiserul; radem cascavalul.

Pentru sos turnam intr-un bol pasta de tomate, adaugam sarea, zaharul, condimentele si 2-3 linguri de apa calduta, un varf de lingurita de piper sau paprika sau chili. Amestecam pana obtinem un sos omogen. Ce ramane din sos se poate servi si ca topping la masa. Pentru aceasta va trebui sa il puneti intr-o tigaie cu putin ulei si sa il fierbeti cateva minute. Sos pizza

Asezam hartie de copt in tava. O ungem cu putin ulei. Presaram putin gris. Luam jumatate din cantitatea de aluat si o intindem astfel incat sa ia forma tavii. Ungem sosul de rosii. Adaugam cascavalul ras. Adaugam ceapa, gogosarul, kaiserul si orice alte ingrediente doriti. Introducem tava la cuptoor cam 40 de minute, pana cand, intepand aluatul cu furculita aceasta ramane curata.

Savurati pizza facuta in casa alaturi de cei dragi si bucurati-va de aprecieri 🙂

Advertisements

One thought on “Pizza pufoasa de iarna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s