Tarta cu mere si scortisoara

Gata! e Sf. Andrei, s-a dat oficial startul la Sarbatorile de iarna! Cu ce putem incepe mai bine decat cu mirosul imbietor de mar si scortisoara iesind din cuptorul in care se rumeneste tarta cea delicioasa. Hai sa incepem:

Ingrediente (pentru o tava clasica de cuptor 40×28):

Pentru aluat:

400 g faina

200 g unt

2 oua

4 linguri de zahar

un praf de sare

4 linguri de lapte sau apa sau un borcanel mic de iaurt

Pentru umplutura:

1,5 – 2 kg mere – aici puteti pune dupa preferinta, cu cat mai multe mere cu atat mai gustoasa va fi đŸ™‚

scortisoara rasa

250 – 300 g zahar depinde daca va place mai dulce sau mai putin

Preparare:

Placinta cu mere Aluat placinta1. Preparam aluatul: intr-un bol amestecam faina, untul inmuiat la temperatura camerei, ouale, laptele, 1 pliculet cu zahar vanilat, zaharul tos, un varf de sare, laptele sau apa. Amestecati bine cu mana framantand aluatul pana cand se ingroasa si arata ca in imagine. Formati din el o bila, inveliti-l intr-o folie de plastic si lasati-l la frigider cca 30 min.

2. Preparam umplutura delicioasa:

Curatam merele de coaja, le taiem si le curatam de seminte. Le taiem cubulete, sau rondele de marime medie (la fel cum ati taia cartofii pentru a-i fierbe natur). Adaugam zaharul peste mere si amestecam bine ca sa se acopere practic fiecare bucata de mar cu zahar. Adaugam 2-3  lingurite de scortisoara si punem pe foc, amestecand mereu, pana cand zaharul se topeste si merele sunt scaldate intr-un sos delicios.

DSC_66583. Scoatem aluatul din frigider si il impartim in 2: 2/3 din el va constitui foaia de jos si 1/3 foaia de sus.  Intindem bucata de aluat mai mare astfel incat sa ia forma unei foi de marimea tavii. Asezam aluatul in tava (in care am asezat inainte o foaie de hartie pentru copt) si intindem peste merele caramelizate. Din restul de aluat facem o noua foaie pe care o taiem fasii pe care le vom aseza simetric deasupra, ca in imagine.

Lasam totul la cuptor cam 40 minute, verificand din cand in cand sa nu iasa prea “crocant” – in functie de cuptor timpul de coacere poate fi mai scurt.

Tarta mereScoateti din cuptor si savurati đŸ™‚

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s