Nu am mai facut crema caramel pana acum, dar mi-a iesit de data asta. Si ca sa fie mai cremoasa, am facut o combinatie cu frisca, delicioasa. Tot ce vreau sa spun e ca nu a mai ramas pana a doua zi.
Blatul e acelasi ca la reteta tort cu crema de fructe, usor, nu da gres nicioadata.
Ingrediente pentru blat:
4 oua
200 g faina
200 g zahar
200 g unt sau margarina
un plic praf de copt
2 plicuri zahar vanilat
Ingrediente pentru crema:
150 g margarina sau unt
3 oua
500 ml frisca lichida
200 g zahar
200 ml lapte
1 plic gelatina
3 lingurite amidon
1 plic intaritor de frisca
Pentru decor: 100 g zahar
Preparare:
Blatul:
Se separa albusurile de galbenus. Albusurile se bat spuma. Se aduce untul/margarina la temperatura camerei apoi intr-un bol se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile si faina si se amesteca bine. Eu am folosit mixerul cu functia pentru aluat. Se adauga albusurile batute spuma si se amesteca bine.
Se aseaza in tava de tort hartie pentru copt care se fixeaza ungand-o cu putin ulei/unt. Se tapeteaza cu faina. Se incinge cuptorul. Se toarna compozitia in tava si se lasa la copt 15-20 min. Dupa ce e scoasa din cuptor se lasa la racit, apoi se taie pe orizontala in 2 foi astfel inca la mijloc sa vina crema.
Crema:
1. Punem gelatina intr-o cescuta cu apa si o lasam cam 10 min.
2. Simultan se pune laptele la incalzit si intr-o craticioara punem zaharul la caramelizat, neaparat la foc mic sa nu se prinda si amarasca. Dupa ce zaharul s-a topit, se toarna peste el laptele si se amesteca pana devine un sirop uniform.
3. Galbenusurile de la cele trei oua se amesteca cu amidonul dupa care se adauga in zaharul caramelizat. Se amesteca bine. Se adauga gelatina si se amesteca pana se omogenizeaza crema. Se da la racit.
4. Se bate frisca impreuna cu plicul de intaritor. Dupa ce crema caramel s-a racit, se amesteca cu frisca.
Se orneaza tortul cu crema.
Caramelizam zaharul la foc mic. Punem pe o suprafata plana (un tocator, o tava) o foaie de hartie de copt sau aluminiu. Dupa ce zaharul s-a caramelizat in turnam pe goaie in forme cat mai diverse si lasam la intarit. Dupa ce se raceste desprindem formele din zahar cu usurinta si ornam dupa imainatie.