Placinta poloneza cu mere (Szarlotka)

Am incercat reteta GoodFood (nr din martie) a placintei cu mere. Nu am gasit-o si pe site-ul din Ro, dar am gasit-o pe BBC Good Food, pentru cei care vor sa o citeasca in original.

Placinta poloneza cu merePe scurt, am respectat pasii intocmai, placinta a iesit foarte buna, insa aluatul nu a inghetat suficient nici intr-o ora jumatate de stat la congelator (Poate polonezii au altfel de congelatoare šŸ™‚ ) . Asa ca restul de aluat l-am “rupt” si “presarat” peste mere in loc sa-l rad, dar cred ca a iesti cel putin la fel de buna astfel.

Voi reproduce aici reteta in original, cu amendamentele mele:

Ingrediente umplutura:

jumatate de lamaie

6 mere mari (eu am pus 10 mai mici)

4 linguri de zahar

1 lingura de scortisoara macinata

Pentru aluat:

450g Ā faina plus extra pentru presarat

1 lingurita de praf de copt (eu am pus jumatate de plic)

200 g unt taiat cubulete plus extra pentru uns tava

225 g zahar

3 galbenusuri de oua plus un ou intreg, la temperatura camerei

1 lingura de iaurt

coaja rasa de la jumatatea de lamaie de mai sus

1 lingurita extract de lamaie (eu am jumatate deĀ fiola de esenta de vanilie)

Pentru servire:

zahar pudra, pentru presarat deasupra

300 ml de smantana pentru frisca

1 lingurita de scortisoara.

 

Preparare:

  1. Se incinge cuptorul la 180 grade. Se unge cu unt si tapeteaza cu hartie de copt o tava de 20×29 cm.

  2. Pentru umplutura, rade coaja de la jumatate de lamaie si pune-o deoparte pentru aluat. Curata de coaja, indeparteaza cotorul si feliaza subtire merele, apoi stoarce peste ele jumatate de lamaie, pentru a impiedica oxidarea fructelor. Ā Pune merele intr-o oala mare si adauga zaharul, 200 ml de apa si scortisoara. Caleste-le 5 minute apoi indeparteaza-le de pe foc si lasa-le sa se raceasca in lichid (vei avea nevoie de el mai incolo).

  3. Pentru a face aluatul pune faina si praful de copt in robotul de bucatarie sau intr-un bol mare si amesteca-le. Adauga untul si mixeaza pana cand amestecul capata o consistenta nisipoasa. Adauga zaharul, oul si galbenusurile, iaurtul, coaja rasa de lamaie si extractul de vanilie si amesteca totul pentru a obtine o compozitie omogena. Transfera aluatul pe o suprafata presarata cu faina. Framanta-l si modeleaza-l intr-o forma rotunda.

  4. Imparte aluatul in doua, inveleste una dintre jumatati in folie alimentara si congelea-o 1 ora (aici mie nu mi-a iesit). Intinde cealalta jumatate cu sucitorul, astfel incat sa poti acoperi cu ea, in intregime, fundul tavii tapetate. Transfer-o in tava si apasa cu palma aluatul pentru a-l inalta pana la jumatatea peretilor tavii. Inteapa aluatul cu o furculita si da-l la cuptor cca 15 min, pana devine auriu (eu recomand aici 10, dar depinde si de cuptor, nu ar trebui sa se usuce prea mult, ca in faza a doua se arde).

  5. Asaza pe el umplutura de mere si aproximativ jumatate din lichidul in care au fiert fructele, apoi lasa placinta deoparte.

  6. Scoate restul de aluat din congelator si da-l pe razatoarea mare, asa cum ai proceda cu o bucata de branza. Presara aluatul ras peste mere si coace placinta 40-45 de minute, pana devine aurie. Las-o sa se raceasca de tot, presara zahar pudra peste ea, apoi tai-o in patrate. Bate smantana pana obtii frisca, incorporeaza in a scortisoara si sereste-o langa prajitura.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s