Frunze de vita de vie pentru iarna

Frunze de vitaDesi natura e acum tarzie vita se scutura deja de frunze, revin cu o reteta pe care am amanat sa o pun pana acum: pregatirea frunzelor de vita de vie pentru iarna. Conservate corespunzator, frunzele de vita de vie se pot folosi cu succes in prepararea sarmalutelor, si cred ca multi dintre noi se gandesc deja la meniurile de sarbatori.

Ideal este ca frunzele sa fie culese cat inca nu sunt foarte mature, dar sunt destul de mari cat sa poata fi folosite in bucatarie, maxim in lunile iunie-iulie. Iata cum se procedeaza:

Frunze vita de vie1. se curata frunzele taindu-se partea lunga a coditelor, ca in imagine

Frunze vita de vie2. Intr-o oala suficient de mare cat sa acopere toate frunzele, se pune apa la fiert. In momentul in care da in clocot, se opreste focul si se introduc frunzele si se preseaza cu o lingura cat sa stea sub apa. Se lasa in apa 30 de minute, dupa care se scot si se svanta.

Frunze de vita de viefrunze vita de vie3. Se fac “pachetele” de cate 10 frunze astfel: se ia cate o frunza si se presara cu sare (nu multa), peste care se aseaza urmatoarea frunza si tot asapana cand adunam un teanc de 10 funze. Acesta se ruleaza si eventual se leaga cu un elastic. Se aseaza in pungi.

Frunzele astfel preparate pot fi tinute fie in camara, fie in congelator. In momentul utilizarii frunzele se decongeleaza complet si se spala bine de sare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s