Cozonac cu nuca si cacao

Acum ca tot am invatat si am testat acest cozonac, profit sa pun reteta si pe blog. Cozonacul pare simplu de facut si un desert banal, insa, pe cat a fost de apreciat cozonacul acesta, pe atat de multa munca a presupus. Insa, daca vreti sa impresionati cu un cozonac de poveste, traditional si mult mai gustos decat cel cumparat, va recomand aceasta reteta de cozonac cu nuca si cacao invatata de la mama.

CozonacIngrediente pentru 2 cozonaci mari:

1 kg faina

50 g drojdie

200 g zahar

100 g unt

500 ml lapte caldut

8 oua plus un galbenus pentru crusta

500 g nuci

coaja de la o portocala si o lamaie

2 plicuri de zahar vanilat

Preparare:

Intr-un vas se amesteca 400 de lapte caldut, zaharul, coaja rasa de lamaie si portocala, zaharul vanilat, galbenusurile de la cele 8 oua.

Maiaua.

Intr-un castron mai mare se freaca drojdia cu zaharul, iar cand a capatat forma lichida se adauga cei 100 ml lapte ramasi si 150 g faina si se amesteca. Se lasa cca 20-30 min la cald.

Aluatul.

DSC_350311DSC_350411In vasul in care vom framanta aluatul se pune restul de faina. Se face in mijloc un “cuib” in care se pun cele doua compozitii preparate anterior (maiaua si amestecul de lapte).

Se  amesteca bine si se framanta 30 min, ridicandu-l de jos in sus, presandu-l cu pumnul.

Peste aluat adaugam 100 g de unt topit, lichid, dar rece. Amestecam.

Se acopera cu un servet si se lasa 40 de min la dospit intr-un loc caldut.

Umplutura.

DSC_350711Nuca se macina, dar nu foarte mult, sa raman putin crocanta. In nuca se amesteca o lingura de cacao.

Se bat spuma 4 albusuri cu 4 linguri cu varf de zahar. Se adauga amestecul de nuca si cacao. Se lasa de o parte.

Pregatim formele. Puteti folosi 4 forme mici de chec sau 2 forme mari de cozonac (sunt cam cu 1/3 mai mari decat cele de chec). Impartim aluatul in atatea parti cate forme folosim.

Se ung formele cu unt si se tapeteaza cu faina. Intindem aluatul cu sucitorul pe o masa tapetata cu faina. Aluatul trebuie sa ramana cam de un deget grosime.

DSC_350911Se unge cu umplutura cu nuca si se impatureste ca o clatita.

 

 

DSC_351011 DSC_351411Se pune in forme. Daca este moale, se “rostogoleste” in forma intoarsa pe o parte. Se lasa la dospit, acoperiti, 40 de minute, intr-un loc caldut.

Se prepara un amestec dintr-un galbenus cu o lingura de lapte. Dupa ce au stat la dospit 40 de minute, se ung cozonacii pe deasupra cu acest amestec si se pun la copt, in cuptorul preincalzit, timp de 30-40 de minute. Dupa 30 de minute se infige in cozonac o scobitoare sau un cutit si daca iese fara aluat inseamna ca este copt. Daca iese cu putin aluat, se mai lasa la copt 10-15 minute si se testeaza din nou.

Cozonac

cozonacDupa ce se scot din cuptor se scot imediat din forme, nu se vor lasa sa se raceasca in acestea din cauza aburilor care se vor forma si vor face sa se umezeasca in interior.

Pofta buna!

Advertisements

One thought on “Cozonac cu nuca si cacao

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s