Gogonele murate

Rapid rapid, cateva rosii verzi, apa si condimente si intr-o ora avem catea borcane de gogonele numai bune in zilele reci de iarna, langa fripturica.  Aceasta este o reteta de muraturi in saramura, fara otet. Ingredientele sunt simple:

Gogonele (cat de multe doriti, in functie de borcanele pe care le aveti) sunt baza.

Alte legume, dupa plac: morcovi, conopida, dovlecel. Noi am pus morcovi.

Pentru borcane: marar uscat, menta (optional), marar proaspat, cimbru, crengi de tarhon (optional), piper, foi de dafin

Preparare:

Gogonelele se spala bine. Morcovii se curata si se taie in jumatati.

GogoneleAsezam pe fundul borcanului cateva bete de marar uscat. Asezam gogonelele, pe cat posibil in straturi, avand grija sa ramana cat mai putine spatii goale. Daca preferati, se pot adauga in borcan: ardei iute, telina taiata julien, varza, dvblecei sau alte legume.

Acum vine partea interesanta. Umplem borcanele cu apa rece, pentru a cantari de cata apa avem nevoie. Apoi golim toata aceasta apa intr-o oala. Adaugam inca un litru de apa. In apa punem putin marar uscat, cimbru, foi de dafin, piper si sare – o lingura de sare la litru de apa.  Fierbem apa – din momentul in care da in clocot o mai lasam la fiert 5 minute. Oprim focul si o lasam 5 minute.

GogoneleIntre timp acoperim gogonelele cu bete de marar uscat, in asa fel incat sa formeze un “gratar” sau “capac”, impiedicand gogonelele sa se ridice deasupra apei. Adaugam frunze de marar proaspat si frunze de telina sau de menta.

Adaugam apa fiarta in borcane. Acoperim gura boranului cu celofan si capace inchise ermetic.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s