Gem de cirese

Am hotarat ca anul acesta sa nu ratez niciununul din fructele importante. Asa incat, acum, in plin sezon al cireselor, am ales cele mai bune cirese pe care le-am putut gasi si m-am pus pe treaba. Nu ma intrebati de care sunt, amare sau nu ca nu stiu 🙂 . Sunt cirese foarte dulci, coapte bine si sanatoase 🙂 .

Ingrediente: 

4.5 kg cirese intregi

2,8 kg zahar (700 g zahar / 1 kg fructe curatate)

1 lamaie mare sau 2 mai mici

Preparare: 

O sa zic din start ca mie nu-mi place sa arunc sucul fructelor, chiar daca trebuie sa fierb mai mult la ele, pentru un plus de savoare. Asa incat am procedat in felul urmator:

  1. Am spalat si curatat fructele de codite si samburi.
  2. Le-am dat putin prin blender – nu mult, cam 3,4 secunde la turatie maxima.
  3. Am pus fructele la fiert, fara zahar, doar cu zeama de lamaie si coaja de lamaie taiata mare (am taiat cojile in 4). Timpul de fierbere depinde de cat de zemoase sunt, de foc etc. Eu le-am fiert cam 40 min, pana au inceput sa faca “bulbuci”. Se spumeaza in permanenta, pana nu mai apare spuma deasupra.
  4. Intre timp, se spala bine borcanele, indiferent daca sunt noi sau reutilizate, chiar daca au mai fost spalate anterior. Apoi eu le sterilizez cam 1-2 minute la cuptorul cu microunde.
  5. Am adaugat zaharul. in acest moment se amesteca incontinuu si se mai tine pe foc cam 25-30  de minute, pana incepe in nou sa faca “bulbuci” cand amestecam cu lingura de jos in sus. Oricum preferintele ficaruia difera: unora le place gemul mai “moale”, altora mai inchegat, asa incat cel mai bine e sa fierbeti pana ajunge la consistenta dorita. Tineti minte doar ca gemul va parea inca inselator de lichid, insa dupa racire se va inchega frumos pentru ca lichidul de fapt nu mai e zeama, e doar siropul de zahar topit.
  6. Se toarna gemul in borcane, se infileteaza bine capacele, si se aseaza cu susul in jos in prima faza.
  7. Se pregateste un “cuib”: se invelesc borcanele fierbinti intr-o patura groasa si se lasa astfel cam 24-48 de ore, pana se racesc. Prin aceasta metoda usoara, pot sa ma laud ca nu am avut, in 4 ani de cand fac gemuri diverse, nici macar un borcan care sa faca mucegai sau sa se altereze.

Mie mi-au iesit 9 borcane.

Gemul acesta merge de minune cu reteta de clatite pufoase 🙂 . Pofta buna!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s